19 Ağustos 2009 Çarşamba

KUMBALIĞI - GYMNAMMODYTES CICERELLUS

Gymnammodytes cicerellus
Gymnammodytes cicerellus

Kumbalığı : Kumbalığıgiller familyasından kumbalığı (Gymnammodytes cicerellus) Akdeniz kıyılarında yaşayan, bedeni pulsuz, uzunca sürelerle kendini kuma gömer. Kumbalıkları, gelgit nedeniyle sular çekildiğinde, orağa benzeyen bir aletle kumlar karıştırılarak avlanır. Çoğu yenebilen bu balıkları avcılar daha çok yem olarak kullanırlar. Boyu 18 cm'ye kadardır. Kumbalığı adı altında bundan başka iki tür daha vardır: Ammodytes tobianus (boyu 20 cm'ye kadar), Hyperoplus lanceolatus (boyu 35 cm'ye kadar).

KÖPEKBALIĞI - SHARK

Mustelus mustelus
Mustelus mustelus

Köpekbalığı : Harharyasgiller familyasının Mustelus cinsine giren üç kıkırdaklıbalık türünün ortak adıdır. Sıcak, ılık ve oldukça serin denizlerde yaşayan, 200-300 m derinlikleri seven köpekbalıkları, güneşli havalarda daha derinlere inerler. Solungaç kapakları yoktur. Başın yanlarında duran solungaç her iki yandaki 5'er yarıkla dışarı açılır. Ağızları başın altındadır. Etçildirler. Sürü oluşturan balıkları, orta sulardaki omurgasızları ve dip balıklarını avlarlar. Yıldızlı köpekbalığı adıyla da bilinen Mustelus asterias'ın kuyruk yüzgecinin arka bölümü genellikle beyazımsıdır. Boyu 2,5 m'yi bulabilir. Özköpekbalığı adıyla da bilinen Mustelus mustelus'un bedeni, sırt ve yanlara doğru koyu esmer-gri ve arduvaz rengidir ve beyazımsı lekelidir. Karnı grimsi ya da sarımsı olur. Boyu 1,5 m'yi ancak bulur.Akdeniz özköpekbalığı da denen Mustelus mediterraneus'un bedeni, sırt ve yanlara doğru kirli gri renkli ve siyahımsı lekelidir. Karnı daha açık renkli olur. Boyu 1,5 m'ye ulaşabilir. Yüzlerce köpekbalığı türünden yalnızca 20-30 kadarı deri üretmek için uygundur. Derisi marokencilik ve tahta parlatma da kullanılır. Köpekbalıklarının bütünüyle iskeleti kıkırdaklıdır (ama kireçleşmiştir). Köpekbalıklarının koku alma duyuları çok gelişmiştir. Tehlikeli köpekbalığı türleri: Kaplan köpekbalığı, Büyük beyaz köpekbalığı, Leopar köpekbalığı, Sarı köpekbalığı. Saldırgan olmayan köpekbalıkları: Yakalı köpekbalığı, Balina köpekbalığı, Camgöz, Göçmen köpekbalığı, Tilki köpekbalığı.

KIZILKANAT - RUDD

Scardinius erythrophthalmus
Scardinius erythrophthalmus

Kızılkanat : Sazangiller familyasından kızılkanatın (Scardinius erythrophthalmus) bedeni koyu, yanları açık, karnıysa beyaza çalan gridir. Boyu 35 cm'ye kadardır. Sırt yüzgeci kahverengi, yüzgeçleri canlı kırmızıdır. Bitki bakımından zengin durgun suları sever. Hepçildir. Larvalar böcekler ve yosunlarla beslenir. Eti lezzetlidir. Kızılgöz ve çapakbalığıyla kolay melezlenir.

KIRLANGIÇBALIĞI - TUB GURNARD

Trigla lucerna
Trigla lucerna

Kırlangıçbalığı : Kırlangıçbalığıgiller familyasından kırlangıçbalığı (Trigla lucerna, Aspitrigla obscura) sıcak ve ılık denizlerin kıyı kesiminde en çok 450 m derinlikte yaşayan iki kemiklibalık türünün genel adıdır. Her iki türde de, bedenin yanlarında, sırttan karna doğru paralel çizgiler bulunur. Göğüs yüzgeçlerinin ön yanlarında, parmak biçiminde, etli, yüzgeçten ayrılan üçer ışın vardır. Bu ışınlar balığın dipte yavaş yavaş yürümesini, kumları, çamurları eşelemesini sağlar. Etçildirler. Aspitrigla obscura'nın birinci sırt yüzgecinin ikinci ışını diğerlerinden daha uzundur. Balığın boyu Türkiye karasularında en çok 35 cm'ye ulaşabilir. Trigla lucerna'nın göğüs yüzgecinin dış kesimi mor-kırmızı, iç kesimi parlak mavidir. Ayrıca iç kesimde yuvarlak, büyük, esmer bir leke bulunur. Boyu 70 cm'ye ulaşabilir.

KILIÇBALIĞI - SWORDFISH

Xiphias gladius
Xiphias gladius

Kılıçbalığı : Kılıçbalığıgiller familyasından kılçbalığı (Xiphias gladius) sıcak ve ılık denizlerin kıyıdan uzak, 800 m derinliğe kadar inen kesimlerinde yaşayan kemiklibalıktır. Boyu 4 m'dir, nadiren 5 m olabilir. Kılıçbalığının göğüs yüzgeci orak biçiminde, suratı çok uzun ve yassı bir kılıç biçimindedir. Bu kısım 6 m 500 kg ağırlığında bir balıkta 2m kadardır. Genellikle yalnız dolaşır. Yırtıcı ve saldırgandır. Eti çok lezzetlidir. Karaciğerinden yağ ve A vitamini elde edilir.

KEPENEZBALIĞI - CHUB

Leuciscus cephalus
Leuciscus cephalus

Kepenezbalığı : Sazangiller familyasından kepenezbalığı çoğunlukla tatlısularımızda yaşayan üç kemiklibalık türünün ortak adıdır. Bu türler Leuciscus cephalus, Leuciscus idus, Leuciscus borystenicus. Ortasularda yaşayan bu balıkların iri ağızları suratlarının ucundadır. Hepçildirler. Bedenleri ovaldir. Genellikle yeşilimsi esmer gri bedenlerinin sırtı koyu esmer, yanları gümüşi, karınları beyaza yakın açık renklidir. Yazın sular durgun olduğunda, su yüzeyine yaklaşan sinekleri, kelebekleri vb. suyun dışına sıçrayarak yakalayabilir. Kepenezbalıkları yapay sinekle avlanabilir. Yaz mevsiminde ve sular çok durgun olduğunda her çeşit canlı böcekle ya da ucuna beyaz balıkları yakalamada kullanılan herhangi bir yem takılmış ortasu oltasıyla avlanabilir. Kepenezbalıkları çok ürkektir. Etleri yumuşaksa da pek lezzetli değildir.

KEL TURNABALIĞI - BOWFIN

Amia calva
Amia calva

Kelturnabalığı : Kelturnabalığıgiller familyasından kel turnabalığı (Amia calva) Kuzey Amerika tatlısularında yaşayan, biyolojisi ve dış görünüşüyle ılıman bölgelerin sazanbalığına benzeyen, tümkemikli iri balıktır. Kel turnabalığı hem İkinci Zaman'da yaşamış balıklarınkine benzeyen ilkel özelliklere, hem de kemiklibalıklarınkine benzeyen özelliklere (sikloit pullar ve homoserk kuyruk yüzgeci gibi) sahiptir. Fizostom yüzme kesesi havayı soluma olanağı verir.

KELER BALIĞI - ANGEL SHARK

Squatina squatina
Squatina squatina

Kelerbalığı : Kelerbalığıgiller familyası, camgözbalığımsılar takımından kelerbalığı (Squatina squatina) sıcak ve ılık denizlerin kıyı kesimlerinde 5-400 m derinlikler arasında yaşayan bir köpekbalığıdır. Kelerbalığı yassı bedenli bir balıktır, ama geniş yüzgeçleri, karnın yanlarındaki solungaç yarıkları, çok geride ve kuyruk üstünde bulunan sırt yüzgeçleri, gözleri ve sırttaki soluk delikleri ile vatoza benzer. Etçildir, omurgasızlar, canlı ve ölü balıklar vb. ile beslenir.

KEFAL - GREY MULLET

Mugil cephalus
Mugil cephalus

Kefal : Kefalgiller familyasından kefal (Mugil cephalus) hem sıcak ve ılık denizlerin 100 m derinliğe kadar inen kıyı bölgelerinde, hem de acısularda ve tatlısularda yaşayan kemiklibalıktır. Boyu 75 cm'ye kadar olabilir. Kefalin birbirinden ayrı iki sırt yüzgeci vardır. Sırtı koyu mavi-kurşuni-gridir. Yanlara doğru bu renkler giderek açılır. Yanlarda 12 esmer çizgi bulunur. Göz kapağı göz bebeğine kadar uzanır. Başı pulludur. Ömürleri uzundur. 15-16 yıl yaşayabilirler. Çok ürkek ve çok çeviktir. Hepçildir ölü ve diri hayvansal organizmalar, yosunlar ve döküntülerle beslenir.

KAZIKKUYRUK - GYMNURA ALTAVELA

Gymnura altavela
Gymnura altavela

Kazıkkuyruk : Dikenliuyuşturanbalığıgiller familyasından kazıkkuyruk (Gymnura altavela) sıcak ve ılık denizlerin 100 m derinliğe kadar inen kıyı kesimlerinde yaşayan kemiklibalıktır. Boyu 150 cm'ye kadar ulaşabilir. Bedeni sırta ve karına doğru yassılaşan kazıkkuyruk, genişliği 2 m'yi aşan bir disk biçimindedir. Kuyruk dibinde, testere dişli, uzun bir zehirli diken vardır. Etçildir, omurgasızlar ve balıklarla beslenir.

KAYABALIĞI - PROTERORHINUS MARMORATUS

Proterorhinus marmoratus
Proterorhinus marmoratus

Kayabalığı : Kayabalığıgiller familyasından kayabalığı karın yüzgeçleri bir çekmen oluşturan, küçük, altı kemiklibalık türünün genel adıdır. Kayabalığı genel adıyla bilinen 6 tür, Proterorhinus marmoratus, Thorogobius ephippiatus, Gobins geniporus, Negobius kessleri, Negobius syrman, Negobius ratan'dır. Kayabalıkları göç etmezer. 0-75 m derinlikteki diplerde yaşar. Boyları 6-25 cm arasında değişir. Zaman zaman tatlısu ağızlarına, acısulu bölgelere ve denizkulaklarına da girer. Türkiye de 32 türüne rastlanır. Bazıları süngerlerde asalak yaşar ya da başka balıkların solungaç boşluğuna sığınır. Bazılarıysa yumuşak diplerde kazılmış yuvaları böcekler ya da karideslerle paylaşır.

KAŞIKÇIL BALIĞI - PADDLEFISH

Polyodon spathula
Polyodon spathula

Kaşıkçıl balığı : Çokdişlimersingiller familyasından olan kaşıkçılbalığı tatlısularda yaşayan, mersinbalığına benzeyen, ama skutellumu bulunmayan ve rostrumu kaşık gibi uzamış iki kıkırdaklıbalık türünün genel adıdır. Mississippi'de yaşayan ve Amerika kaşıkçılbalığı ya da Amerika kaşıkağızlıbalığı adıyla da bilinen Polyodon spathula'nın boyu 2 m'yi bulur. Yangzi Ciang'da yaşayan Psephurus gladius'un boyuysa 6 m'yi bulabilir. Yumurtalarından nefis bir havyar yapılır.

KARiDES - SHRIMP

Palaemon serratus
Palaemon serratus

Karides : Denizde ve tatlı sularda yaşayan, orta büyüklükte, yüzücü, onayaklı birçok kabuklu türünün ortak adıdır. Karideslerin tümü soy bakımından birbirlerine uzak iki büyük öbeğe ayrılır. Kamçılıgarnelgiller ve karidesgiller. Kamçılıgarnelgiller, çok iri (bazılarının boyu 20 cm'yi geçer), tropikal ya da yarıtropikal bölgelerde az derin sularda yaşayan türleri içerir. Akdeniz'de bulunan Caramotes'ler, Avrupa pazarlarında satılan kamçılıgarnelgillerin örnek tipidir. Karidesgiller familyası çok çeşitli türleri içerir. Asıl karides ya da teke karidesi (Palaemon serratus), çalı karidesi (Crangon crangon). Karidesgiller genellikle küçük bedenlidir. Boyları 15 cm'den az olur. Buna rağmen tropikal bölge tatlısularında yaşayan, uzun ve güçlü kıskaçlı Macrobrachium'ların boyu çoğunlukla 20 cm'yi geçer. Bu türler pazarlanmak amacıyla bol miktarda avlanır.

KAMBUR BALiNA - HUMPBACK WHALE

Megaptera novaeangliae
Megaptera novaeangliae

Kambur balina : Balinagiller familyasından kambur balina (Megaptera novaeangliae) bütün okyanuslarda bulunur. Çok uzun göğüs yüzgeci vardır. Yüzgecinin boyu 15 m uzunlukta eni 5 m'dir. Bedeni uzun değil kalındır.
free counters